Povratak na listu

Vila Vižula

Vižula, poluotok u samom srcu Medulin i njegova zelena oaza, iznimno je važan arheološki lokalitet.

Vižula, poluotok u samom srcu Medulin i njegova zelena oaza, iznimno je važan arheološki lokalitet.
Na južnoj i jugozapadnoj strani poluotoka prostire se lokalitet luksuzne antičke vile za koju se smatra da je bila carska vila u vrijeme cara Konstantina Velikog (280,-337.g). Vila je građena od cara Augusta do cara Konstantina Velikog (1. do 4. st.), a već stoljeće kasnije naseljavaju je izbjeglice pred Gotima. U vrijeme bizantskog cara Justinijana (6 st.) prilagođavaju vilu svom načinu života - formiraju naselja zbijenog tipa.
Na poluotoku se mogu vidjeti ostaci prostorija za svakodnevni život, peristila, kao i kupališnog kompleksa, svakodnevnih prostora s mozaičkim podovima, ostacima zidnih fresaka, kapitelima, stupovima, mramornim zidom i podnom oblogom, arhitektonskim dekoracijama, te brončanim, staklenim i keramičkim predmetima.
Uz doba cara Konstantina Velikoga, vezana je i povijesna priča prema kojoj je on dao u vili zatočiti, suditi u Puli i kasnije ubiti sina iz prvog braka Krispa Cezara (299.-326.g.), pobjedničkog vojskovođu i svojeg suvladara. Na toj priči temelji se i antička predstava „Crispo“ o preljubu maćehe Fauste i Krispa, koja se svake godine u više navrata tijekom ljetnih mjeseci održava na lokalitetu vile.
Pored očuvanih ostataka antičke vile, na poluotoku uzduž šetnice postavljene su informativne tabele s crticama iz svakodnevnog života Rimljana u antičkim vilama – kako su se zabavljali, ribarili, radili maslinovo ulje i sl.

Svakako Vam preporučamo da prilikom posjeta Medulinu prošetate Vižulom, posjetite ostatke bogate rimske baštine, osjetite dah prošlosti i uvjerite se sami u ljepotu njezine kulturne i prirodne baštine!

A ovdje možete pregledati i vodič kroz skriveni svijet antičke Vižule

Povratak na vrh

Pogledajte još: